Kako deluje Dynamic Tape®

Trak v večini primerov namestimo tako, da oponaša delovanje poškodovane mišice ali tetive. Med lepljenjem je mišica oziroma sklep v skrajšanem položaju, trak pa rahlo raztegnjen. Ko se mišica oziroma vez med gibanjem podaljša, se trak še bolj raztegne in pri tem prevzame del bremena, podobno kot elastika pri bungee skokih upočasni gibanje skakalca. Tako se zmanjša ekscentrično delo, ki ga morajo opraviti mišice.

 

Ko dosežemo skrajno točko obsega gibanja, je energija shranjena v traku Dynamic Tape kot elastični potencial. Ob ponovnem skrajševanju mišice se ta energija znova sprosti v biomehansko verigo v obliki kinetične energije in tako pripomore h koncentričnemu delu mišice. Posledice so manjša obremenitev in večja biomehanska učinkovitost mišično-tetivne enote, manjše metabolične potrebe in kasnejši pojav utrujenosti.

 

Zmanjšanje obremenitev lahko pripelje do manj bolečega gibanja, boljšega okrevanja (mišico lahko začnemo obremenjevati prej, kar prinese zaželeni funkcionalni stres in lepše celjenje), večje vzdržljivosti in boljših dosežkov. Opazimo lahko tudi izjemno povečanje cirkulacije krvi in pretoka limfe. K učinkovitosti trakov prispeva več različnih mehanskih in fizioloških mehanizmov.

 

<nazaj